Atkins diéta

Atkins diéta

Dr. Robert C. Atkins amerikai táplálkozáskutató 1972-ben alkotta meg az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb diétáját. A diéta kirobbanó siker volt, és hatékonyságát bizonyítja, hogy bár évtizedek teltek el azóta, a mai napig ez a legtöbbet alkalmazott fogyókúrás módszer.
A diéta lényege nagyon egyszerű, a szénhidrátok fogyasztásának a legminimálisabbra való csökkentése, mely által a fogyás garantált. A módszer népszerűségéhez erősen hozzájárul, hogy a diéta nem jár éhezéssel, hiszen nincsenek mennyiségi megkötések.
Dr. Atkins kutatóorvos volt, és a táplálkozástudomány volt a fő területe. Kutatásainak eredményeképpen kimutatta, hogy a szénhidrát fogyasztás folyamán a szervezet megnöveli saját szénhidrát termelését, mely magas inzulinszintben fejeződik ki, ez pedig elkerülhetetlenül éhségérzethez vezet. Ebben az esetben feleslegesen juttatunk tápanyagot szervezetünkbe, mely nem kerül feldolgozásra, sokkal inkább raktározásra zsírszövetek formájában. Atkins szerint, ha nem a tüneteket kezeljük, hanem a valódi okot, akkor a szénhidrát bevitelt kell lecsökkentenünk, hogy az egész folyamatnak elejét vegyük.
Az Atkins diéta nagyon kötött, étrendje igen szigorú, betartása erős elhatározást követel. Eredményeit tekintve igen látványos és gyors, továbbá a szervezet szempontjából igen előnyös hatásai vannak. Az igen alacsony szénhidrát bevitel erőteljesen lecsökkenti a szervezet inzulin szintjét, mely anyagcsere szempontból igen előnyös. Az elfogyasztott táplálék gyorsabban lebomlik, mint a diéta előtt, továbbá az anyagcsere felgyorsulásának eredményeképpen, a raktározott zsírokat is elkezdi feldolgozni.

A diéta négy szakaszból áll, melyet a tartós fogyás érdekében mindenképpen érdemes szem előtt tartani. Gyakori tünet a fogyókúra során, hogy a kezdeti nagy eredmények hatására lazítunk az étrenden. Amennyiben nem visszük végig a diéta összes, gondosan felépített szakaszát, erősen fenyegetve leszünk a visszahízástól.

Az Atkins diéta előnyei

  • gyors és látványos fogyás
  • nincs korlátozva az élelmiszerek mennyisége, így nem jár éhezéssel a diéta
  • magas proteintartalmú élelmiszerek bevitele mellett nem gyengül le a szervezet a kúra során

Az Atkins diéta hátrányai

  • szigorúan korlátozott az élelmiszerek összetétele, ezért nagy odafigyelést igényel
  • a hirtelen szénhidrát megvonás időszakos rossz közérzetet, szédülést okozhat
  • a negyedik szakasz elhagyásával nagyon gyorsan visszaszedhetők a lefogyott kilók.

Kiknek nem ajánlott?

Bármilyen szívbetegségben, illetve vese elégtelenségben szenvedőknek tilos orvosi felügyelet nélkül elkezdeni az Atkins diétát, tekintettel a magas zsírtartalmú tápanyagok bevitelére.

Mennyi élelmiszer bevitel javasolt?

A legoptimálisabb, ha ébrenléti időben hat óránként iktatunk be egy étkezést. A fogyás mértékét és gyorsaságát egyáltalán nem befolyásolja, ha éhezéssel kívánjuk a folyamatot meggyorsítani. Amennyiben csak egyszer eszünk egy nap, az duplán megviseli a szervezetet, éppen eléggé megterhelő az első időkben a szénhidrát megvonás, amíg szervezetünk hozzá nem szokik a változáshoz.

Mellékhatások és kezelésük

A leggyakoribb tünetek a szédülés és a fejfájás, mely főként az első periódusban érzékelhető. Ez csökkenthető, illetve megszüntethető a folyadékmennyiség növelésével, továbbá vitamin és ásványi anyag bevitellel, mely szinte elengedhetetlen a diéta során. A kálium és nátrium bevitelről se feledkezzünk meg, melynek hiánya gyakori oka a szédülésnek és az émelygésnek.

A szénhidrát számítása

A különböző élelmiszerek szénhidrát tartalmát külön táblázat alapján lehet kiszámítani, mely csak az első időkben okoz gondot. A későbbiekben a gyakran fogyasztott élelmiszereknek könnyű megjegyezni a szénhidrát tartalmát.
 
 

Az oldal üzemeltetője:

Naturicum Trade Kft.
Budapest - Hungary
+36306874347
www.naturicum.com