Candida diéta

Candida diéta

A candida gombával kapcsolatban nagyon sok tévhit terjeng a köztudatban. Leggyakoribb tévhit, hogy ez egy fertőzés.

Akkor mi is az igazság a candida gombával kapcsolatban?

Mi az a candida?

A candida gomba, hivatalos nevén candida albicans, szervezetünk baktériumflórájának része. Ez nem fertőzés, mint ahogy azt sokan hiszik, természetes részét képezi szervezetünknek, nagy szerepe van az emésztésben.

A problémákat az okozza, ha ez a gomba túlszaporodik szervezetünkben.
A túlszaporodás okozhat különböző rendellenességeket. Ilyen esetben nem a tüneti kezelés a megoldás, hanem az okot kell kezelni, vagyis a candida gomba számát vissza kell állítani a normális szintre.

Mi okozza a candida gomba túlszaporodását?

Elsődleges oka a candida túlszaporodásnak a huzamosabb időn át tartó helytelen táplálkozás. Elsősorban a hatalmas mennyiségű, rendszeres édesség és cukorfogyasztás, továbbá azoknak az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása, melyek sok állományjavítót, tartósítót és színezéket, tehát olyan adalékanyagot tartalmaznak, melyek nem természetes részei az élelmiszereknek. Ezek többnyire az üzletekben kapható félkész ételek, cukros-színes üdítők, energiaitalok, stb.

A candida gomba szénhidráttal táplálkozik, ennek tudatában, ha ebből túl sokat viszünk be szervezetünkbe, a gomba túlszaporodik, hiszen ideális táptalajt biztosítunk számukra ehhez.

Candida diéta

A diéta két szakaszból áll. Az első egy-két hét egy szigorú diéta, mely idő alatt egyáltalán nem szabad élesztőt és szénhidrátot fogyasztanunk. A második szakasz már könnyített, ekkor már nincs annyi tiltott élelmiszer, ez gyógyulás függően akár hat hónapig is tarthat.

A diéta szigorú időszakában gyümölcsöt sem ehetünk, továbbá édesítőszerrel édesített ételeket sem.

A diéta során tiltott élelmiszerek

  • aszalt gyümölcs
  • dinnye
  • édességek
  • fehérkenyér és pékáruk
  • gomba
  • gyümölcslé
  • kefir
  • ketchup
  • kész és félkész ételek
  • mártások és öntetek
  • majonéz
  • mustár
  • sajtok
  • szója
  • tejföl
  • A szigorú szakasz alatt tiltott élelmiszerek (melyeket később mértékkel lehet fogyasztani)
  • minden gyümölcs
  • bab
  • borsó
  • kukorica
  • tej

A diéta engedélyezett élelmiszerei

  • ananász
  • árpa
  • brokkoli
  • burgonya
  • cékla
  • cukkini
  • dió
  • fehérrépa
  • hagyma
  • hajdina
  • halfélék
  • hidegen sajtolt olajok
  • juhtúró
  • káposzta
  • karfiol
  • kávé
  • kecsketej
  • kelbimbó
  • korpás készítmények
  • lencse
  • natúr joghurt
  • natúr rizs
  • padlizsán
  • paprika
  • paradicsom
  • patiszon
  • petrezselyem
  • retek
  • saláta
  • sárgarépa
  • sovány húsok
  • spárga
  • spenót
  • szezámmag
  • tea
  • tengeri állatok húsa
  • tojás
  • tök
  • tökmag
  • uborka
  • zab
  • zeller

Jó tanácsok a candida diétához

  • A tisztító rostok, korpás termékek fogyasztása meggyorsítja a gombák távozását a szervezetből.
  • A diéta során kerüljük az alkohol fogyasztást.
  • A zöldségeket és gyümölcsöket lehetőség szerint frissen fogyasszuk.
  • Fogyasszunk rendszeresen grapefruit mag olajat, mely erős gombaölő hatása révén hozzásegít a gyorsabb gyógyuláshoz.
  • Vitaminokat és nyomelemeket emelt mennyiségben vigyünk be szervezetünkbe, mely erősíti immunrendszerünket.
  • Figyeljünk oda az elegendő folyadékfogyasztásra, mely leginkább szénsavmentes ásványvíz legyen.

Candida diéta mintaétrend egy hétre

Hétfő

Reggeli: Natúr gabonapehely tejjel.
Ebéd: Őszibarackkal összeturmixolt túró fejes salátával.
Uzsonna: Főtt kukorica.
Vacsora: Grillezett csirkemell barna rizzsel és céklasalátával.

Kedd

Reggeli: Natúr müzli mazsola nélkül tejjel.
Ebéd: Párolt halszeletek salátával.
Uzsonna: Túró teljes kiőrlésű pirítóssal.
Vacsora: Grillezett pulykamell barnarizzsel.

Szerda

Reggeli: Tojásrántotta tönkölybúza kenyérrel és hajdinával.
Ebéd: Hideg fasírozott párolt zöldséggel.
Uzsonna: Natúr joghurt friss gyümölccsel.
Vacsora: Natúr pirított halszeletek párolt zöldbabbal.

Csütörtök

Reggeli: Natúr joghurt zabpehellyel.
Ebéd: Zöldségsaláta nyersen barna rizzsel.
Uzsonna: Teljes kiőrlésű kétszersült paradicsommal.
Vacsora: Hagymás paprikás sült padlizsán durum tésztával.

Péntek

Reggeli: Főtt tojás kenyér nélkül.
Ebéd: Lencse leves tönköly búza kenyérrel.
Uzsonna: Túró sárgarépával.
Vacsora: Natúr borjúhús brokkolival.

Szombat

Reggeli: Natúr zabpehely tejjel.
Ebéd: Teljes kiőrlésű péksütemény túróval és paradicsommal.
Uzsonna: Natúr joghurt reszelt almával.
Vacsora: Grillezett csirkemell párolt spenóttal.

Vasárnap

Reggeli: Teljes kiőrlésű kenyér vajjal és főtt tojással.
Ebéd: Tonhal natúr joghurttal és salátával.
Uzsonna: Teljes kiőrlésű kétszersült paradicsommal.
Vacsora: Natúr pirított halszeletek burgonyapürével és párolt sárgarépával.

A fenti étrend csak egy minta. Csupán könnyítésnek írtuk le. Legideálisabb, ha saját ízlése szerinti kéthetes mintaétrendet állít össze, természetesen minden élelmiszernek alaposan utánanézve. Ezen a módon a legkönnyebb betartani a diétát hosszú időn keresztül.
 

Az oldal üzemeltetője:

Naturicum Trade Kft.
Budapest - Hungary
+36306874347
www.naturicum.com