Candida diéta
A candida gombával kapcsolatban nagyon sok tévhit terjeng a köztudatban. Leggyakoribb tévhit, hogy ez egy fertőzés.
Akkor mi is az igazság a candida gombával kapcsolatban?
Akkor mi is az igazság a candida gombával kapcsolatban?
Mi az a candida?
A candida gomba, hivatalos nevén candida albicans, szervezetünk baktériumflórájának része. Ez nem fertőzés, mint ahogy azt sokan hiszik, természetes részét képezi szervezetünknek, nagy szerepe van az emésztésben.
A problémákat az okozza, ha ez a gomba túlszaporodik szervezetünkben. A túlszaporodás okozhat különböző rendellenességeket. Ilyen esetben nem a tüneti kezelés a megoldás, hanem az okot kell kezelni, vagyis a candida gomba számát vissza kell állítani a normális szintre.
A problémákat az okozza, ha ez a gomba túlszaporodik szervezetünkben. A túlszaporodás okozhat különböző rendellenességeket. Ilyen esetben nem a tüneti kezelés a megoldás, hanem az okot kell kezelni, vagyis a candida gomba számát vissza kell állítani a normális szintre.
Mi okozza a candida gomba túlszaporodását?
Elsődleges oka a candida túlszaporodásnak a huzamosabb időn át tartó helytelen táplálkozás. Elsősorban a hatalmas mennyiségű, rendszeres édesség és cukorfogyasztás, továbbá azoknak az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása, melyek sok állományjavítót, tartósítót és színezéket, tehát olyan adalékanyagot tartalmaznak, melyek nem természetes részei az élelmiszereknek. Ezek többnyire az üzletekben kapható félkész ételek, cukros-színes üdítők, energiaitalok, stb.
A candida gomba szénhidráttal táplálkozik, ennek tudatában, ha ebből túl sokat viszünk be szervezetünkbe, a gomba túlszaporodik, hiszen ideális táptalajt biztosítunk számukra ehhez.
A candida gomba szénhidráttal táplálkozik, ennek tudatában, ha ebből túl sokat viszünk be szervezetünkbe, a gomba túlszaporodik, hiszen ideális táptalajt biztosítunk számukra ehhez.
Candida diéta
A diéta két szakaszból áll. Az első egy-két hét egy szigorú diéta, mely idő alatt egyáltalán nem szabad élesztőt és szénhidrátot fogyasztanunk. A második szakasz már könnyített, ekkor már nincs annyi tiltott élelmiszer, ez gyógyulás függően akár hat hónapig is tarthat.
A diéta szigorú időszakában gyümölcsöt sem ehetünk, továbbá édesítőszerrel édesített ételeket sem.
A diéta szigorú időszakában gyümölcsöt sem ehetünk, továbbá édesítőszerrel édesített ételeket sem.
A diéta során tiltott élelmiszerek
- aszalt gyümölcs
- dinnye
- édességek
- fehérkenyér és pékáruk
- gomba
- gyümölcslé
- kefir
- ketchup
- kész és félkész ételek
- mártások és öntetek
- majonéz
- mustár
- sajtok
- szója
- tejföl
- A szigorú szakasz alatt tiltott élelmiszerek (melyeket később mértékkel lehet fogyasztani)
- minden gyümölcs
- bab
- borsó
- kukorica
- tej
A diéta engedélyezett élelmiszerei
- ananász
- árpa
- brokkoli
- burgonya
- cékla
- cukkini
- dió
- fehérrépa
- hagyma
- hajdina
- halfélék
- hidegen sajtolt olajok
- juhtúró
- káposzta
- karfiol
- kávé
- kecsketej
- kelbimbó
- korpás készítmények
- lencse
- natúr joghurt
- natúr rizs
- padlizsán
- paprika
- paradicsom
- patiszon
- petrezselyem
- retek
- saláta
- sárgarépa
- sovány húsok
- spárga
- spenót
- szezámmag
- tea
- tengeri állatok húsa
- tojás
- tök
- tökmag
- uborka
- zab
- zeller
Jó tanácsok a candida diétához
- A tisztító rostok, korpás termékek fogyasztása meggyorsítja a gombák távozását a szervezetből.
- A diéta során kerüljük az alkohol fogyasztást.
- A zöldségeket és gyümölcsöket lehetőség szerint frissen fogyasszuk.
- Fogyasszunk rendszeresen grapefruit mag olajat, mely erős gombaölő hatása révén hozzásegít a gyorsabb gyógyuláshoz.
- Vitaminokat és nyomelemeket emelt mennyiségben vigyünk be szervezetünkbe, mely erősíti immunrendszerünket.
- Figyeljünk oda az elegendő folyadékfogyasztásra, mely leginkább szénsavmentes ásványvíz legyen.
Candida diéta mintaétrend egy hétre
Hétfő
Reggeli: Natúr gabonapehely tejjel.
Ebéd: Őszibarackkal összeturmixolt túró fejes salátával.
Uzsonna: Főtt kukorica.
Vacsora: Grillezett csirkemell barna rizzsel és céklasalátával.
Ebéd: Őszibarackkal összeturmixolt túró fejes salátával.
Uzsonna: Főtt kukorica.
Vacsora: Grillezett csirkemell barna rizzsel és céklasalátával.
Kedd
Reggeli: Natúr müzli mazsola nélkül tejjel.
Ebéd: Párolt halszeletek salátával.
Uzsonna: Túró teljes kiőrlésű pirítóssal.
Vacsora: Grillezett pulykamell barnarizzsel.
Ebéd: Párolt halszeletek salátával.
Uzsonna: Túró teljes kiőrlésű pirítóssal.
Vacsora: Grillezett pulykamell barnarizzsel.
Szerda
Reggeli: Tojásrántotta tönkölybúza kenyérrel és hajdinával.
Ebéd: Hideg fasírozott párolt zöldséggel.
Uzsonna: Natúr joghurt friss gyümölccsel.
Vacsora: Natúr pirított halszeletek párolt zöldbabbal.
Ebéd: Hideg fasírozott párolt zöldséggel.
Uzsonna: Natúr joghurt friss gyümölccsel.
Vacsora: Natúr pirított halszeletek párolt zöldbabbal.
Csütörtök
Reggeli: Natúr joghurt zabpehellyel.
Ebéd: Zöldségsaláta nyersen barna rizzsel.
Uzsonna: Teljes kiőrlésű kétszersült paradicsommal.
Vacsora: Hagymás paprikás sült padlizsán durum tésztával.
Ebéd: Zöldségsaláta nyersen barna rizzsel.
Uzsonna: Teljes kiőrlésű kétszersült paradicsommal.
Vacsora: Hagymás paprikás sült padlizsán durum tésztával.
Péntek
Reggeli: Főtt tojás kenyér nélkül.
Ebéd: Lencse leves tönköly búza kenyérrel.
Uzsonna: Túró sárgarépával.
Vacsora: Natúr borjúhús brokkolival.
Ebéd: Lencse leves tönköly búza kenyérrel.
Uzsonna: Túró sárgarépával.
Vacsora: Natúr borjúhús brokkolival.
Szombat
Reggeli: Natúr zabpehely tejjel.
Ebéd: Teljes kiőrlésű péksütemény túróval és paradicsommal.
Uzsonna: Natúr joghurt reszelt almával.
Vacsora: Grillezett csirkemell párolt spenóttal.
Ebéd: Teljes kiőrlésű péksütemény túróval és paradicsommal.
Uzsonna: Natúr joghurt reszelt almával.
Vacsora: Grillezett csirkemell párolt spenóttal.
Vasárnap
Reggeli: Teljes kiőrlésű kenyér vajjal és főtt tojással.Ebéd: Tonhal natúr joghurttal és salátával.
Uzsonna: Teljes kiőrlésű kétszersült paradicsommal.
Vacsora: Natúr pirított halszeletek burgonyapürével és párolt sárgarépával.
A fenti étrend csak egy minta. Csupán könnyítésnek írtuk le. Legideálisabb, ha saját ízlése szerinti kéthetes mintaétrendet állít össze, természetesen minden élelmiszernek alaposan utánanézve. Ezen a módon a legkönnyebb betartani a diétát hosszú időn keresztül.